Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 8 de desembre del 2011

Moció "“ALDAIA, MUNICIPI LLIURE DE CIRCS AMB ANIMALS”

GRUP MUNICIPAL BLOC-VERDS D’ALDAIA
AJUNTAMENT D’ALDAIA

MOCIÓ PER DECLARAR ALDAIA
“MUNICIPI LLIURE DE CIRCS AMB ANIMALS”

El preàmbul de la Declaració Universal dels Drets dels Animals, aprovada per l’Organització de les Nacions Unides al 1978, diu: ‘Considerant que tot animal posseeix drets i que el desconeixement i menyspreu d’aquest drets han conduït i segueixen conduint a l’home a cometre actuacions i crims contra la naturalesa i els animals’. I, en el seu article 1r diu: ‘Tots els animals neixen iguals davant la vida i tenen els mateix dret a l’existència’.
I, en el seu article 2n, diu: ‘L’ésser humà, com espècie animal, no té dret d’exterminar o explotar altres animals, ni violar aquest dret. Tots els animals tenen dret a l’atenció, a ser cuidats i a la protecció per part de l’ésser humà’. I, en el seu article 3r, diu: ‘Cap animal serà sotmès a mals tractaments i es prohibeixen els actes cruels envers els animals’. I, finalment, en l’article 10è, entre d’altres, també diu: ‘Cap animal ha de ser explotat per divertiment de l’ésser humà’.
Els circs, malgrat tenir una llarga tradició d’actuacions ens les societats modernes, acostumen a realitzar espectacles amb presència d’animals exòtics i domèstics. Aquests animals són trets dels seus habitats naturals i els obliguen a viure la major part de la seva vida encadenats engabiats i en molts casos a dins de camions, durant els seus desplaçaments, que ocupen la majoria del temps –només a l’Estat espanyol hi ha a hores d’ara al voltant de 40 circs itinerants.
Aquests animals exòtics – elefants, lleons, tigres, zebres, ximpanzés, cocodrils, pitons, dromedaris, óssos – així com els domèstics, són animals sotmesos i convertits en titelles per a l’entreteniment humà, després d’un llarg procés d’ensinistrament i de domini, en molts casos amb aplicació de maltractaments i tortures, fins que no s’aconsegueix anul.lar la seua voluntat.
A més, cal afegir els constants desplaçaments d’un país a un altre, canvis bruscos de temperatura i clima, així com les condicions de transport en camions/gàbies, de pocs i insuficients metres quadrats, que impossibiliten el mínim de confort sent, a més, l’habitacle permanent i obligatori per algunes espècies com a grans felins i óssos.
L’estat captiu dels animals, per tant, no aporta cap valor educatiu; no ens diu res sobre el seu comportament natural, atès que són obligats a actuar en un entorn artificial. Els circs, amb espectacles animals, ofereixen, com veiem, una visió distorsionada de la realitat, és per aquest motiu que no són educatius per als xiquets, públic majoritari d’aquests espectacles, ni pels adults amb un mínim de sensibilitat i respecte per la vida aliena.
D’altra banda, cal dir que el circ és un espectacle que disposa d’innombrables recursos humans propis sense necessitat de sotmetre al ridícul, maltractament o humiliació als animals.
Així ho han entès nombrosos circs que amb el seu art i màgia entorn als pallassos, acròbates, malabaristes han aconseguit els majors èxits i la gran acceptació del públic.
Sense anar més lluny, el circ més prestigiós del Món, el Cirque du Soleil, canadenc, no utilitza animals en les seves exhibicions, com tampoc ho fa el Circ Imperial Xinés, entre molts altres. A casa nostra, El Circ Cric O El Circ valencià del Gran Fele són Premis Nacionals de Circ (anys 2005 i 2009, respectivament) i tampoc no fan servir animals en les seves exhibicions.
Nombrosos països (Àustria, Holanda, Suècia, Índia, Finlàndia, Suïssa, Dinamarca o Argentina) i ciutats de tot el món (més de 47 municipis espanyols) han prohibit o restringit la presència d’animals en els circs. En molts casos, la implantació d’aquesta prohibició va suposar un augment del 25 % en la taquilla d’aquests espectacles, ja que el "buit" que van deixar les actuacions on s’utilitzaven animals va haver de ser substituït per una oferta molt més positiva i molt rendible, tant per al circ com per als seus treballadors.
És per tot el que s’ha exposat que des del Grup Municipal Bloc-Verds d’Aldaia: coalició municipal Compromís es proposa al Ple l’adopció dels següents acords:
Primer: Declarar Aldaia “Municipi lliure de circs amb animals”.
Segon: acordar que l’Ajuntament d’Aldaia, compromès amb la defensa dels drets dels animals reconeguts en la Declaració Universal del Drets dels Animals aprovada per l’Organització de les Nacions Unides al 1978, no concedirà cap permís d’actuació a cap circ o espectacle que utilitze animals en els seus espectacles.
           
                                               Aldaia, 9 de desembre de 2011

                                               Joan Carles Andrés Raga
                                               Portaveu del Grup Municipal Bloc-Verds d’Aldaia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada