Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 8 de setembre del 2011

MANUAL PER A COL·LOCAR ELS TEUS EN L'ADMINISTRACIÓ LOCAL (I)

No és cap novetat saber que el clientelisme -la pràctica de col·locar en l'Administració Pública persones pròximes a l'ideari polític -per afiliació o simpatia- de qui mana- ha estat i és encara una aspiració estratègica que els grans partits polítics han fet servir profusament i indiscriminadament de sempre -tothom en sabria enumerar de cor una bona retafila de 'beneficiats' en les distintes administracions. El gran avantatge que té, en la pràctica, és que hom s'assegura vots i fidelitats. Total, una forma d'actuar antidemocràtica a totes llums però que, en el fons, una part ben significativa de la nostra societat troba ben justificada: revengisme, voluntat de poder, cobdícia...; vés a saber.

En aquest context, el funcionariat en general sempre és sospitós d'haver estat col·locat per qui manava en el moment del seu ingrés; tot i que, nosaltres almenys, estem convençuts que una immensa majoria ha guanyat la seua plaça en pugna neta i després d'anys de sacrifici i esforços. No s'hauria d'elevar, per tant, l'anècdota a categoria, per molt que la demagògia antifuncionarial, persuasiva i tòpica, acaba quallant en l'opinió pública amb certa facilitat.

En qualsevol cas, els ajuntaments, com el nostre, poden regular les formes d'accés a la seua plantilla, mitjançant provisió de llocs de treball contemplats en la seua Relació de Llocs de Treball (RLLT), que aprova anualment el Plenari. A més d'això, simultàniament, es poden constituir Bosses d'Ocupació Temporal quan  queda acreditada la necessitat de contractar personal per al funcionament ordinari dels serveis públics. En teoria, tot perfectament regulat i legal.

En el cas de les anomenades Bosses, d'entrada s'acorden unes bases que regulen la seua constitució, com és el cas que ens ocupa -i, pel que toca al seu funcionament, normalment hom remet a la normativa de major rang, autonòmica o estatal-. Així, ens trobem que, a Aldaia, amb data de 26 de febrer de 2008, mitjançant Resolució de l'Alcaldia, s'aproven les Bases que regulen les Bosses d'Ocupació i que ara l'Alcaldia del PP modifica, a contrapèl -en ple estiu, sense consultar la Mesa de negociació, els sindicats, ni la Junta de Personal, i, el que és més greu, sense informe jurídic que l'avale, a través d'un Edicte del 4 d'agost -publicat el 24 d'agost del 2011- on, directament, emparant-se en una esmena -"subsanación", en diuen- de la Resolució adés referida, vol obviar l'obligatorietat de fer servir les bosses de treball, al temps que s'obri la porta a futures privatitzacions dels serveis municipals.

Any 2008 (Apartat 3r, paràgraf segon): "No obstante lo anterior, para el supuesto de que ante una necesidad perentoria de contratación, no exista bolsa de trabajo específica, podrán realizarse convocatorias singulares..."

Any 2011 (Apartat 3r, paràgraf segon): "No obstante lo anterior para el supuesto de que ante una necesidad perentoria de contratación, como las derivadas de plazos o cobertura de servicios sujetos a subvención de otras instituciones u organismos públicos, prodrán realizarse convocátorias ágiles y singulares... A este sistema también podrá acogerse la empresa mixta cuando el Ayuntamiento sea socio mayoritario."

Com veuen, desapareix l'al·lusió a les bosses de treball i es parla ja d'empreses mixtes: una explícita i contundent declaració de principis.



Continuarem amb més informació ben aviat. A més, us contarem com ha començat el curs i encara no estan en marxa les escoles matineres, com els regidors estan participant en processos selectius que la llei els veta, el perquè no s'ha obert, com en anys anteriors, la Biblioteca a finals d'agost i principi de setembre per als exàmens, i com l'Ajuntament d'Aldaia està cobrant a les escoles faenes fetes per la Brigada d'Obres (aquesta té punta).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada