Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 4 de març del 2013

PLE DE FEBRER (I)

* Per Carles Andrés, regidor.

Cal avançar, en primer lloc, que, normalment, els pressupostos nous es treballen abans de l'acabament de l'exercici anterior, és a dir, en el nostre cas, abans de gener del 2013, en una sessió plenària extraordinària (en teoria, havien d'haver estat per a mitjan octubre de 2012).

Enguany -i després de quasi quatre mesos de retard- es convoca un ple ordinari per aprovar els pressupostos i la Plantilla per a 2013, juntament amb 16 punts més (entre ells 6 mocions). i, a més, amb una sola setmana per poder estudiar la documentació -centenars de fulls: dades econòmiques, informes, resolucions, plans, liquidacions, legislació, etc. 

Si a la dificultat intrínseca al pressupost se li suma el fet que els regidors de l'oposició no comptem amb cap mena de dedicació exclusiva ni assessorament tècnic específic -llevat del que els funcionaris, puntualment, ens ofereixen-, es podrà entendre la dificultat de preparar com cal aquesta important sessió plenària.

En fi, el plenari de febrer tenia un total de 17 punts. Alguns d'aquests punts eren qüestions tècniques de caràcter econòmic, corresponents al Compte General de Recaptació de l'exercici 2012 (punt 3),a l' Informe d'Intervenció d'Avaluació del Compliment del Pla d'Ajustament acordat el 2012 (punt 5) i, finalment, al document de la Fixació del marc pressupostari a tres anys (punt 6).

Així les coses, com que, realment, en el debat sobre el pressupost i la plantilla per a 2013 (punt 4), es tocaren directament i indirectament els continguts dels punts esmentats més amunt, no ens hi entretindrem.

Abans d'entrar en matèria pressupostària, s'aprovà (punt 2) -amb el nostre vot en contra- la nova Ordenança Municipal Reguladora de la Venda no-Sedentària. No estàvem d'acord amb aquesta nova Ordenança perquè afegia un nou dia de mercat, el dissabte -encara que l'equip de govern assegurava que no s'aplicaria aquesta modificació i que s'havia afegit a l'ordenança només perquè, en el seu moment s'havia sol·licitat i havia estat aprovada per Conselleria- i, a més, es faria al mateix emplaçament que el del dimecres.

Aquesta ampliació als dissabtes comptava, en principi, amb l'oposició d'Acoda (l'associació local de comerciants), que, segons sembla, considerava que els comerços d'Aldaia es ressentirien d'un probable desplaçament de potencials clients cap al mercat en detriment de la resta del municipi. Així mateix, una part significativa -segons ens havien fet arribar- del veïnat de la plaça d'Europa i rodalies, afectat per un possible nou dia de mercat -problemes d'aparcament, de soroll, de brutícia, etc.-, estarien obertament en contra d'aquesta possibilitat.

Nosaltres pensàvem que, com en altres poblacions, l'ampliació podia fer-se al diumenge, ja que permetia una oferta de consum que no competia amb el comerç local -sí, amb les grans superfícies-. A Xirivella, Montserrat, Alborache, etc., el mercat dominical està tenint èxit perquè permet, entre altres coses, poder acudir-hi als qui no poden fer-ho entre setmana. 

A més, sol·licitàvem que fóra a Corts valencianes per tal de diversificar l'oferta de mercats -evitant concentrar la càrrega i les molèsties en una única barriada-, al temps que afavoria la vertebració local d'un municipi com el nostre, partit en dos per les vies del tren. 

No es tingueren en consideració les nostre protestes, tot i que foren ja plantejades fa mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada