Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 14 de març del 2013

PLE DE FEBRER (V)

*Voldríem aclarir que el tema d'Aldaia Pròxima -l'empresa mixta, participada en un 51% pel nostre Ajuntament- és especialment espinós i problemàtic. I ho és perquè quan nasqué -fa dos anys- tenia per objectiu gestionar l'escoleta "La llavoreta" i la forma de gestió era 'indirecta', és a dir, el consistori, que cedia la gestió a l'empresa sòcia, compensava el dèficit anual previsible a fi que el servei es prestara amb normalitat i a uns preus assequibles per a les famílies. 

I així ha vingut succeint en els darrers dos cursos: un bon servei -ben valorat pels usuaris- un dèficit sostenible (en el 2012, al voltant dels 36.000 euros) i una matriculació creixent (107 usuaris durant el 2012 i, per al 2013: 8 aules amb la màxima capacitat autoritzada). Sembla que, a curt termini, és viable i ofereix uns serveis necessaris i de qualitat.

El problema aplega quan Aldaia Pròxima decideix participar en el concurs per a la gestió -entre altres serveis- de la Piscina Coberta que l'Ajuntament d'Aldaia convoca -i al qual només concorre l'anterior empresa gestora CAPS-, tot incorrent així en una dubtosa situació d'incompatibilitat administrativa -contractual-, atés el fet que l'Ajuntament havia de resoldre un concurs públic on ell mateix participava directament a través de la seua empresa mixta. Val a dir que un Secretari municipal -habilitat nacional i de la categoria professional que requereix un municipi com el nostre- molt probablement haguera desaconsellat tal participació pel dubtes jurídics que genera. A més, el servei econòmic municipal també podia haver opinat sobre la repercussió que l'oferta realitzada per Aldaia Pròxima  -a meitat de preu que l'anterior; temerària, per tant, a ulls de l'altra empresa concursant- podria ocasionar en el futur per la dificultat d'ajustar les despeses d''explotació del servei amb la realitat de les ingressos que es preveien.

L'assessorament jurídic, al nostre entendre, fou nefast (en aquell moment fet per l'Oficial Major; ara secretari del consell de l'empresa) i l'estudi econòmic de la viabilitat de la prestació de serveis derivada de la concessió guanyada o no estava fet o estava fet malament, a tenor dels darrers informes emesos pels responsables d'Aldaia Pròxima.

En qualsevol cas, volem manifestar els nostres dubtes sobre les previsions de dèficit que l'informe -sense signar per ningú- preveu i que deriva al Consistori (inicialment, prop de 160.000,00 euros). En primer lloc, eixa quantitat estimada hauria d'estar recollida en el pressupost i no ho està. De manera que caldrà desvestir un sant per vestir-ne un altre, de nou, és a dir, caldrà vore quina partida es quedarà sense recursos, després de comprovar que no existeix consignació pressupostària per al deute previst.

I segona: volem cridar l'atenció -especialment la jurídica- sobre el fet que, tot sent Aldaia Pròxima una societat anònima (tot i que participada en un 51% per l'Ajuntament d'Aldaia), és raonable que, com en totes les empreses a l'ús, el possible dèficit siga cobert proporcionalment pels socis; no només per un d'ells. En altres paraules, per què hem d'assumir íntegrament el deute quan la nostra participació és de poc més de la meitat? Quin tall de soci és aquell que arreplega beneficis i no participa de les despeses?

La gestió de la piscina coberta no és fruit d'una decisió política de crear una empresa per gestionar un servei concret, com fou la Llavoreta. És el resultat d'un procediment administratiu contractual, on participen altres empreses i que està sotmés a la normativa aplicable, que no és, precisament, la de l'explotació de l'escoleta. Són coses totalment distintes, malgrat que alguns no ho entenguen. 

El cas és que l'empastre ja està en marxa. Una vegada més, la senyora alcaldessa està mal assessorada -o massa bé, qui sap. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada